De dieren in het Hertenkamp

Alle dieren worden twee maal per jaar gezien door de dierenarts en krijgen een ontwormingskuur. De hoeven van de schapen worden dan bijgewerkt en de schapen krijgen een maal per jaar een injectie tegen Q-koorts. Wanneer u de dieren wilt voeren zijn groente en fruit het beste voor ze. De dierenartsen raden brood af. Ze zijn dol op worteltjes en appels. Alles met mate!

Onze Dieren

HERTEN
schapen
kippen

Herten

In het hertenkamp zijn vijf damherten aanwezig: één mannetje (reebok) en vier vrouwtjes (hindes). De reebok heet Steinar en is in 2014 geboren. Hij draagt het grootste deel van het jaar een prachtig gewei. Dit gewei verliest hij meestal begin mei. Dan is er een paar soms bloederige stompjes op zijn kop te zien. Na enkele weken begint de groei van het nieuwe gewei alweer. De zachte huid om het nieuwe gewei wordt een paar maanden later afgeschuurd waardoor er een paar dagen bloederige slierten huid aan hangen. Steinar is in 2015 gesteriliseerd om inteelt te voorkomen. Damherten is het soort herten dat vaak gehouden wordt in hertenkampen. Er zijn veel variaties in kleur, van heel lichtbruin tot bijna zwart. In de winter is de vachtkleur grijzer en de witte vlekken zijn minder goed te zien. Deze komen pas weer na de rui in het voorjaar tevoorschijn. Meer informatie over herten is te vinden op bij het kenniscentrum reeën https://www.over-reeen.nl/het-ree/lichaam/gewei. De herten worden bijgevoerd met speciaal voer, ze eten gras, soms wat hooi, ze zijn dol op de schors van wilgentenen en op groenten.

Bekijk alle foto’s in ons fotoboek.

FOTOBOEK

Schapen

In de dierenweide lopen twee zwartblesschapen. Het schaap met de grootste witte bles op de kop is de oudste, geboren in april 2014. Het andere schaap een jaar later geboren en is van jongs af aan gewend met mensen op te trekken. Daarom is het makkelijk met dit schaap een wandeling te maken naar mals gras om de hoek bij de molen wanneer het gras kort is in het hertenkamp. Het andere schaap wil al snel mee. Beide schapen zijn rustig, vriendelijk en erg nieuwsgierig. Ze worden graag geaaid.  Ook de schapen worden bijgevoerd met brokken, hooi en soms wortelen.

Bekijk alle foto’s in ons fotoboek.

FOTOBOEK

Kippen

In het hertenkamp zijn momenteel 4 kippen aanwezig: 2 van het ras Fries hoen. Deze dames zijn inmiddels acht jaar oud. De Friese hoen is een relatief kleine kip en legt met weinig voer veel eieren. In de dertiger jaren van de 20ste eeuw stond de Friese hoen bekend als ’de legkip van ’t noorden’. Ze zijn sober en gehard en bezitten een grote weerstand tegen allerlei ziekten. De grootste, bruine kip is over de heining gezet. Ze legt veel eieren en is energiek en erg tam. Nieuw is de Wyandotte witte krielhaan, deze is de jongste van het stel, net een jaar oud. Hij is inmiddels goed gewend en geeft nu en dan al leiding aan de toom.
De kippen krijgen dagelijks korrels,wat graan en scharrelen de rest van hun kostje in de weide bij elkaar.

Bekijk alle foto’s in ons fotoboek.

FOTOBOEK